Miért fontos az érintés?

2019.03.19

Avagy te is megzakkansz, ha sokáig nem ölel meg senki? 

Amikor először hallgattam meg egy Pál Feri előadást az jutott eszembe: Ez nem igaz, tuti, hogy ez a pasi nem egy pap. :-) :-) :-)

Aztán persze újra, és újra elmondta, hogy ő az, és persze utánaolvastam, és persze aztán rászántam pár hónapot, és az elejétől a végéig meghallgattam az előadásait. 

Bizony. Nem volt kevés anyag, és volt, amit többször is, mert elgondolkodtatott.

Esther Perel és Virginia Satir nevét Pál Feritől hallottam először. 

Úgy rémlik, hogy nem kevésszer hivatkozott rájuk. Így, amikor az utamba került egy hosszabb lélegzetvételű interjúféle Esther Perellel a youtube-n, akkor részletekben ugyan, de kiváncsian megnéztem.

(A felvételt ITT találod. A címe: Hűtlenség, Intimitás, Szeretet.)

A csaj (E.P.) egy belga pszichoterapeuta, aki több mint 30 éve foglalkozik emberekkel, egyéni és párterápiákat is csinál. Úgy vettem ki a szavaiból, hogy kifejezetten a hűtlenségre specializálódott, beleértve nemcsak a párkapcsolati vonatkozásokat, hanem az üzleti, baráti kapcsolatokat is.

Ebben az interjúban arról is beszél, hogy szex nélkül lehet, hogy igen, de érintés nélkül nem tudsz élni. 

Ha nem kapsz érintést, akkor ingerlékeny, agresszív, depressziós leszel. 

Ez utóbbi gyógyítására egyébként már tudományosan is igazolták, hogy a masszázs bevált és működő technika.

Azt mondja, hogy azoknak a gyerekeknek, akiket nem érintenek eleget, kötődési zavaraik lesznek. 

Még a saját ismerőseim között is van olyan ember, aki például utálja, ha megérintik, megölelik. Maximum csak a párjától fogadja el. Így aztán az ő meglátása szerint egyértelmű, hogy totál esélytelen dolog számára egy masszázs, és nem is próbálkozik ezzel. 

Esther Perel szerint mi emberek olyan lények vagyunk, akik az érintésből táplálkozunk.

És tulajdonképpen szerintem is. :-)

Ráadásul nagyon nem mindegy, hogy ki érint. Igenis fontos a személy, így bizony a masszőr személye is. Fontos, hogy Te és én kompatibilisek vagyunk-e egymással. Természetesen az is rendben van, ha nem. Előfordul. Nagy kaland. :-)

Azonban, ha igen, akkor érvényesül az, amiben hiszek: A masszázs valódi gyógyító érintés. 

Milyen hatása is van az érintésnek vagy az érintés hiányának?

A tapintásunk a legfontosabb érzékszervünk. Senki nem születik ezen képesség hiányával. 

Szervezetünkben komplex folyamatok játszódnak le. A bőr teljes felületén kétmilliárd szabad idegvégződés található. Ezeket a tapintási receptorokat nem tudjuk figyelmen kívül hagyni vagy teljesen kikapcsolni, sem alvás közben, sem éber állapotban.

Oxitocin választódik ki a testünkben. Lellasul a szívfrekvencia, ellazul az izomzat.

Ma már egyre több városban szerveznek öleléspartikat, ahol kifejezetten azért találkoznak egyedülálló emberek, hogy egymást megérintsék, megöleljék. Ilyenkor szigorú szabályok vannak érvényben, az igen IGEN-t és a nem NEM-t jelent. 

Berlinben például létezik úgynevezett "érintő" foglalkozás. Nem prostituált, hiszen szexuális kapcsolat nem jön létre. Hiszed vagy sem, nagyon sok magányos üzletember vesz igénybe ilyen szolgáltatást. 

Az érintés képes felülírni a fájdalomérzetet. Sőt, csökken a félelemérzet, és oldódik a stressz. Egy beteg is hamarabb gyógyul, ha ölelgetve, simogatva van.

Virginia Satir pszichológus szerint napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz.

A fentiekre való tekintettel mégis azt kell mondjam, azért nincs szándékomban mindenkit minden masszázs végén megölelgetni, de előfordulhat.  :-) 

Köszönöm a figyelmed.