Így is lehet hűvöset csinálni 

2019.08.13

Kérj és megadatik :-)

Kb. pont ilyen baromi nagy meleg volt akkor is, amikor azon gondolkodtam hogyan varázsolhatnék egy kis hűst a Varázsérintés Masszázs Stúdióba.

 • A légkondi nem játszik, hiszen többet árthat, mint amennyi enyhülést hoz.
 • A ventilátor csak a meleg levegőt kevergeti. 
 • Ráadásul azért masszázs közben nekem felettébb melegem tud lenni, és akár hiszed, akár sem, nem esik jól, ha rám fújja a levegőt, vagy éppen a hátamra. 

Jó, tudom, nem vagyok egyszerű. :-)

Szóval, sétálgattam a környéken, és megfigyeltem, hogy azokon a szakaszokon, ahol kevés a fa, mennyivel melegebbnek, fullasztóbbnak érzékelem a hőmérsékletet, mint néhány méterrel arrébb, a ház mögött, ahol viszont nagyon sok fa van.

Sajnálatos módon pont az ablakom alatt, előtt sincs egyetlen csemete sem. Távolabb igen, dehát az számomra vajmi kevés ahhoz, hogy a Stúdió előtti szakasz hűvősebb legyen. 

A napocska, amit amúgy szeretek, pedig egészen kora délutánig bevilágít, és hát hiába vannak a redőnyök félárbócon, bizony masszázs közben többször is szükséges megállnom, és innom egy kis vizet, különösen ilyen meleg napokon.

Tehát elgondokodtam, hogy igenis, nagyonis szükségem lenne az ablakom előtt néhány szép, terebélyes fára.

CSAK HOGY, vannak ám kérem szabályok: 

 • Ha bárki fát szeretne ültetni, azt kötelező bejelenteni, hogy elkerülhetőek legyenek a helytelen telepítésből adódó kellemetlenségek. 
 • Nagyon sok problémát okoz ugyanis a régi lakótelepeken, hogy jó szándékúan ugyan, de túl közel ültettek fát épülethez. 
 • Ilyen esetben a növekvő fa ágai belóghatnak az erkélyre, vihar idején "bekopogtathatnak" az ablakon, ami nagyon zavaró az érintett lakók számára
 • Nem lehet csak úgy fákat ültetgetni közterületre . 
 • Ahhoz, hogy egy fa életben maradjon, megfelelő méretű területre van szükség. 

Vagyis az az opció nem játszik, hogy elmegyek, bevásárolok, majd jól elültetem a fákat. :-)


Mivel nem vagyok az a könnyen feladós típus, így aztán utánajártam mégis mi lehet a megoldás.

Kiderült, hogy van itten kérem szépen Kispesten egy ZÖLDPROGRAM IRODA elnevezésű szervezet, akik bizony rendelkeznek elérhetőséggel: zoldprogram@kispest.hu, és hozzájuk lehet is fordulni ilyen jellegű igényekkel.

Így aztán vettem a bátorságot, és a fenti címre elküldtem nekik egy e-mailt, hogy nagyon-nagyon-nagyon szeretnék a Széchenyi u. 4. szám alatti Varázsérintés Masszázs Stúdió ablakai elé néhány, vagy legalább egy fácskát.

Azt nem mondom, hogy nem vártam néhány hetet :-), azonban pár napja az alábbi választ kaptam: 

Tisztelt Filler Ildikó!

 • A fentebb meghivatkozott e-mailjére, mely a Széchenyi utca 4. tömb környezetében facsemete ültetési igénnyel kapcsolatos az alábbi tájékoztatást adjuk.

 • Az ilyen, un. "egyedi jellegű" telepítési igények teljesítését mind szakmai-, mind költségvetési szempontok miatt irodánk "összevárja", és ha elegendő költségvetési forrás van telepítésekre, akkor a késő őszi időszakban (10. - 11. hó) elvégezzük a munkákat. 

 • A későőszi időpontban telepített facsemeték pl. megmaradási esélye is jóval nagyobb, mint a más időpontban ültetetteké, és ekkor jobban láthatóak már a rendelkezésre álló költségvetési források nagysága is.
 • Fentiek értelmében a facsemete telepítési igény teljesítését beütemeztük a késő őszi időszakra.

Kérjük tájékoztatásunk elfogadását.

Tisztelettel: 

Salyámosy György

XIX. ker., Zöldprogram Iroda

Hát komolyan mondom, repesett a szívem az örömtől. Ez állati klassz. Jönnek majd ősszel, és fát ültetnek. És ez azt jelenti, hogy a következő nyár már könnyebb lesz. 

Állati menő dolog ez kérem.  Van Kispesten egy szervezet, akikkel fel lehet venni a kapcsolatot, nem csak úgy durrbelebumm, oszt jónapot, nekiállasz ültetgetni.


No? Mit gondolsz most arról, hogy mi lehetetlen?  Mert, számomra elég kevés dolog az. :-)

Tehát, amennyiben Te is szeretnél a közterületre fát ültetni a házad, lakóhelyed közelében, akkor küldj inkább először egy e-mailt a zoldprogram@kispest.hu e-mail címre. Írd bele a pontos címet, és hogy mit szeretnél. 

Szerintem tök jó fejek. :-)