5+1 tipp a sikeres megvalósításhoz

2019.01.28

Eleged van? Belefáradtál? Mostanáig csak vártál? - Lehet, itt az idő, hogy cselekedj! 😉

És ez alatt nem azt értem, hogy rombolj le mindent magad körül, vagy fordíts hátat az eddigi életednek. 

De, amennyiben elégedetlenséget érzel, vagy változásra, új élményekre, klassz dolgokra vágysz, akkor tarts most velem!

Nem szeretem az általános megfogalmazásokat. Sőt a bárhol és mindenhol olvasható bullshit-eket, "bölcsességeket" se. Így arra gondoltam, egyszerűsítve összefoglalom nekem mi vált be az elmúlt években. 

Ki tudja? Hátha találsz valami használhatót önmagad számára is. 

Ami szerintem döntő fontosságú, hogy pariba hozzuk az elménket és az érzelmeinket. Hogy egyirányba tartsunk minden szinten. Így építettem fel ezt a 5+1 pontot is. 


1. Találd ki, hogy mit akarsz! 

Hát igen, ez baromi fontos. Nyilván. Különben hogy állítod irányba magad? 

Persze, sokáig én sem tudtam, hogy mit akarok. Ezért aztán elmentem mindenféle előadásokra, workshopokra, bemutatókra, különféle tanfolyamokra és... Tádááám. Megtaláltam. 


2. Gyűjts információt!

Használd az agyad, haverkodj össze gugli jóbaráttal, kérdezősködj facebook csoportokban, nézegess véleményeket. Magyarán: olvass utána annak, amit szeretnél! Akár arról, hogy megvalósította-e már valaki rajtad kívül. Akár arról, hogy szükséges-e hozzá valami tanfolyam, végzettség. Egyszerűen: Tájékozódj!

Alakíts ki magadnak egy sorrendet! Ezt írd le vagy rajzold le, amelyik számodra szimpatikusabb.

Sokszor előfordul még mostanában is, hogy amikor kitalálom mit akarok csinálni, fogok egy papírt, és például listát írok arról, hogy mit szükséges beszereznem, elintéznem, megkérdeznem, kiderítenem. Van, hogy 2 oldalas lesz a cetli, azonban így tuti nem veszik el az információ. Ami eszembe jut, azt gyorsan felfirkantom.


3. Számolj!

Azt gondolom az nyilvánvaló, hogy bármit is szeretnél elérni nagy valószínűséggel pénzre lesz hozzá szükséged. Azonban addig is, amíg megnyered valamelyik lottón a főnyereményt, sem kell tétlenül várnod a csodát vagy a "sors" szeszélyes kedvére hagyatkoznod.

Találd ki, hogy van-e bármi olyan tevékenység, amivel például plusz bevételt tudsz generálni magadnak. Van-e olyan tárgy, amire már nincs szükséged, és meg tudsz válni tőle? Van-e időd és energiád, no meg lehetőséged arra, hogy túlórázz? 

Azonban addig, amíg a fentiekre választ találsz megtehetsz ám még valamit. Pontosabban 2 valamit is. :-)

Fogj egy befőttes üveget, és minden 200 Ft-s és/vagy 100 Ft-s pénzérmét, amit találsz, dobd bele! Ezt ismételd meg minden nap. /Én 3 hónap alatt 55.000 Ft-t raktam így össze, és baromi jó érzés volt amikor megszámoltam./

Amennyiben nem találsz befőttes üveget, akkor fogj egy borítékot és tedd bele az 500 Ft-s bankjegyeket! 

A lényeg: Kezdj el félretenni! 

Ez akkor is működik, ha azelőtt sosem csináltad, akkor is működik, ha senki nem tanított meg arra, hogyan "spórolj", azaz hogyan képezz megtakarítást, tartalékot önmagad számára. 

A bátrabbaknak és merészebbeknek van még egy javaslatom: Vizsgáld meg, hogy mire és mennyit költesz! 

Rengeteg információt találsz a neten arra vonatkozóan, hogyan tudod gazdáságosabban vezetni a háztartást, kiváltani a környezetszennyező és drága megoldásokat gazdaságosabbakra. 

De mondok erre is egy példát: Én hosszú évek óta folyékony mosódiót használok, ecettel öblítek, és mosóparfümöt teszek az öblítős adagolóba. 6 hónapra vetítve kb. 4-5.000 Ft-ba kerül nekem ez a fajta megoldás. Nem havonta, nem hetente, hanem félévente. :-)


4. Kommunikálj!

Fogalmazd meg mit szeretnél, mire vágysz, mit szeretnél elérni! Nem csak magadnak. 

Miért fontos ez?

Egyrészt azért, mert sokszor akkor tisztulnak le a dolgok a fejedben, amikor kimondod. Másrészt, mert valószínűleg a terveid, a céljaid, a döntéseid másokra is hatással vannak. 

Ez pedig azt jelenti, hogy akármennyire is azt hallod mindenhol, hogy alapvetően csak és kizárólag magadért tartozol felelősséggel, szerintem ez így önmagában nem állja meg a helyét.

Bármit is szeretnél a szeretteidre, a családodra, a veled egy háztartásban élőkre is hatással lesz. 

Ráadásul kérhetsz tőlük segítséget, támogatást. Még akkor is, ha nem értenek veled egyet. Az emberek többsége nem viseli jól a változást. Azonban, ha időt adsz nekik, és persze magadnak is az információk feldolgozására, akkor bizony könnyen előfordulhat, hogy magad mellé tudod őket állítani. 

Igen, ez lényeges. Mert sokkal egyszerűbb és könnyebb lesz neked is. 

És, ha azt érzik, azt veszik észre, hogy rájuk is figyelemmel vagy, őket is számításba veszed, olyan megoldásokat szeretnél találni, ami számukra sem jár elfogadhatatlan kompromisszumokkal, akkor magadnak is nagyobb és több esélyt biztosítasz a sikerre. 


5. Értékelj!

Biztosan hallottad már milliószor: tanuld meg értékelni magad! 

Ja, én is. :-) Csak amikor megkérdeztem, hogy na, mégis hogyan, és pláne mitől fog változni, fejlődni az önértékelésem, akkor rendszerint egy vállvonogatáson kívül, no meg persze "Én nem is értem, hogy miért nem bízol magadban" kijelentéseken túl semmi használható javaslatot nem kaptam. 

Kicsit olyan ez, mint egy ördögi kör. 

Nem vágsz bele dolgokba, semmibe se, vagy csak megpróbálod, mert nem bízol magadban, nem hiszed el, hogy képes vagy rá, hogy meg tudod csinálni. Így aztán az eredmények is csak olyan ímmel-ámmal jönnek, vagy el is maradnak. 

Az van, hogy a cselekvés, a kisebb-nagyobb sikerek hozzák meg a változást. Bizony. Még az önértékelésünkben is. Amikor beleállsz egy feladatba, egy kihívásba akkor is, ha félsz, akkor is, ha rettegsz. 

És most nem arra gondolok, hogy ugorj ki egy repülőből ejtőernyővel. :-)

Magyarán, addig amíg nincs cselekvés, addig amíg vársz, reménykedsz, nem fogsz jobban bízni vagy hinni magadban. 

Azonban, amikor nap, nap után például azt veszed észre, hogy: Jéééé! Amit mára kitűztem magamnak, azt megcsináltam. Vagy jó, nem az egészet, de a legfontosabbat sikerült. No. Akkor indul el valami nagyon klassz dolog. 

Megjelenik egy érzés, ami már nagyon hasonlít egyfajta elégedettségre, kis örömre. Igen, ez is siker, és naná, hogy ez is számít!!! Még pedig jobban, mint azt valaha is gondoltad volna. 

De, tudod mit? Elárulok még egy titkot.

Értékeld és jutasd is kifejezésre valamilyen formában azt is, amikor valaki időt szán rád, amikor megteszi, amit kérsz, amikor elintéz neked vagy helyetted valamit. 

Persze, ehhez az is szükséges, hogy tudj kérni. És az is, hogy ott legyen a fejedben, hogy a másiknak joga van nem-et mondani. Az elvárásaid megölik az emberi kapcsolataidat. Előbb vagy utóbb. 

Azért kifejtem kicsit bővebben is mire gondolok, mielőtt egy gyors klikkeléssel bezárod ezt az oldalt a fenti mondataim után. :-)

Szerintem rendkívül sokat számítanak az apróságok, a hétköznapi dolgok. 

Amikor mondjuk a párod leviszi a szemetet, vagy elmosogat, vagy a barátnőd azt mondja örömmel kávézik veled, vagy amikor messengeren beszélgettek x időt, vagy amikor.. és nyilván még folytathatnám a sort.

Az idő a legnagyobb kincsünk, számomra az bír a legnagyobb értékkel. 

Miért?

Mert véges, s mert amit rászánok valamire vagy valakire, azt már nem kapom vissza. És te sem, és más sem. 

Kezdetben azt hittem segítség és támogatás nélkül nem fogok boldogulni, Á, ez nekem nem megy, én ehhez kevés vagyok, stb. 

Azt vártam, hogy másnak is legyen legalább olyan fontos vagy még fontosabb, amit én akarok, mint nekem. Hogy akit megkérek valamire, az azt érezze, hogy segíteni akar nekem. 

Kezdetben mindent ingyen akartam, mert én szegény már annyit szenvedtem az életem során, hogy nekem aztán most már igenis jár, én most már igenis megérdemlem, hogy sokkal, se sokkal könnyebb legyen nekem, stb.

Hát, az van, hogy nem jár. 

Senkinek és semmi. Sajnálom. Ez van. S minél többet panaszkodsz, vagy sajnálod magad, vagy akár sajnáltatod magad, annál kevésbé.

Mostanáig halogattál? Nem bízol magadban? Sosem kaptál kellő támogatást senkitől? Nem tanultad meg, hogy vidd véghez, amit szeretnél? Kevés a pénzed?

Oké. A döntés a tiéd. Te választod meg azt a pillanatot is, amikor befejezed a "rinyálást", és a kezedbe veszed a saját életed.

Nem tudod még hogyan értékeld önmagad? 

Akkor kezd másokkal! Figyeld meg, hogy a családod, a szeretetteid, a párod, a barátod, a barátnőd, a szomszédod, a kollégád mit tesz meg érted. 

Te döntöd el, mire helyezd a hangsúlyt, hogy hol tartod a fókuszt.

Megkérsz valakit valamire, szívességet vagy segítséget kérsz. Tedd ezt úgy, hogy számolsz azzal a lehetőséggel, hogy valamiért (ez akár lehet egy félelem is) a másik nem-et mond rá. Tudod, megteheti, joga van hozzá. 

Te pedig megteheted azt, hogy ezt nem veszed személyes sértésnek. Konstatálod, és más megoldás után nézel. 

Amennyiben pedig igent mond, akkor lehet örömködni, megköszönni és értékelni. Még akkor is, ha a másik azt mondja, hogy nem tartozol semmivel, hogy szívesen tette. 

Hidd el, ha mondjuk csak megsütöd a kedvenc sütijét, már akkor is odáig lesz meg vissza. De már attól is, ha elmondod neki, hogy értékeled, hogy időt és energiát szán rád.

Figyelj nagyon az egyensúlyra! 

Lehet, hogy nincs pénzed, hogy igénybe vegyél egy szolgáltatást, azonban lehet az is, hogy van valami amihez te értesz és a másik nem, és azt felajánlhatod barterként. 

Akármilyen apró legyen az a szívesség, bukod a sztorit hosszútávon, ha elkezded természetesnek venni a másiktól. 

Nem számít, hogy a másik kér-e valamit cserébe azért, amit te kértél tőle. Neked legyen ott az eszed, hogy tudd, elborulhat a mérleg. 

Hiszen Te is érezted már, milyen az, amikor hagyod magad kihasználni, ugye? Neked is jólesett, amikor a másik megköszönte, értékelte, valamilyen formában viszonozta a segítségedet, az idődet, a figyelmedet, amit neki adtál. 

Igen, s a fentiek különösen fontosak akkor, ha a hozzánk közelállókról van szó. 

Mert velük kapcsolatban hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy ennyit megtehet, nem? Már én is annyi mindent tettem érte. Ugye?

Miért? Azért mert szeret, kedvel téged? Ettől lesz több jogod elvárni dolgokat? Vagy neki tőled? Hm. 

Érdekes, ugye? Ez kicsit más megközelítés. Nem természetesnek venni dolgokat. Engedni vagy csökkenteni az elvárásokat. Hm.

Tudod mit? 

Ne higgy nekem! 

Teszteld le!

Csináld másként, mint eddig!


+ 1: Képzeld el!

Amennyiben az előző 5 pont elolvasása után is még mindig úgy érzed, hogy Te ehhez kevés vagy, vagy éppen fogalmad sincs, hogy mit szeretnél, vagy esetleg sejted már, de ötledet még nincs a megvalósításra, akkor:

Csak 1etlen1 dolgot tegyél meg minden nap!

  • Reggel, ébredés után adj magadnak 3 percet. 
  • Csukd be a szemed és képzeld el, amire vágysz!
  • Egészen addig, amíg felbukkan egy kis örömszikra, egy mosolyféleség a szád sarkában. Addig, amíg megérzed, hogy milyen lenne, ha megvalósulna.


SZERETETTEL KÍVÁNOK NEKED MINÉL TÖBB APRÓ SIKERT, hogy aztán a nagy, és még nagyobb eredményeket is megtapasztald.


Ui.: 

  1. Úgy érzed nehéz? Sehol nem írtam vagy mondtam azt, hogy könnyű. :-)
  2. Úgy véled miért Te változtass? Mert mást nem tudsz megváltozni. A kulcs mindig Te vagy.
  3. Fogalmad sincs, hogy megéri-e? Ha nem teszel semmit, nem is fogod megtudni.


Maradt még benned olyan kérdés, amit nem válaszoltam meg? 

Szuper!

Tedd fel! :-)